FAQs

Natuurlijk kan dat! Tegenwoordig kan je een wc-bril met opdruk van allerlei materialen in heel veel verschillende uitvoeringen vinden. Van brillen met een laagje stof tot brillen in alle kleuren van de regenboog. Daarnaast zijn er online heel veel verschillende prints beschikbaar. Hartjes, streepjes etc. teveel om allemaal op te noemen. Onthoud, ook bij een leuke wc-bril is het van belang dat de afmetingen kloppen zodat hij goed past op je wc-pot. De uitdaging voor jou ligt hem er in uit al die keuze de juiste te vinden!

Met een wc-bril met verkleiner wordt vaak bedoelt dat je naast een normale bril ook nog een kleinere bril bevestigt. Waarom doen mensen dat? Dikwijls doen ze dat vanwege hun kinderen. Omdat kinderen een stuk kleiner zijn dan normale mensen hebben ze ook meer moeite met het gebruik van normale toiletten. Om het voor hen gemakkelijker te maken en om ongelukken te voorkomen wordt er dan een tweede bril geplaatst die geschikt is voor hun maten. Wanneer deze bril even niet nodig is kan hij gewoon omhoog geklapt worden. Dit is een familie wc-bril.

Een boot is een hele unieke situatie vanuit het perspectief van sanitair. Ruimte is heel erg schaars aan boord en je zult altijd manieren moeten vinden om je eigen uitwerpselen op te slaan. Tevens moet de deksel goed dicht kunnen om smerigheid te vermijden gedurende ruig weer, wanneer de boot veel heen en weer beweegt. Daarnaast is het vanwege het ruimtegebrek fijn wanneer de wc niet gebruikt wordt de ruimte beschikbaar is voor iets anders. Daarom worden wc’s voor op boten als volledige pakketten verkocht inclusief unieke wc-brillen. Op grote stabiele cruise schepen zie je wel wc’s zoals je dat gewend bent.

Het korte antwoord is als volgt: Zo lang er gaten in zitten groot genoeg voor moderne wc-brillen en ze op een beetje gangbare afstand van elkaar staan komt het goed! Anders is het antwoord helaas nee. Tenzij je een hele oude wc-pot hebt met een compleet ander bevestigingsmechanisme, past de moderne wc-bril. Om zeker van je zaak te zijn is het slim eventjes goed de meetlint ernaast te leggen. Past de bril op je wc-pot? Dan moeten de afstand tussen de bevestigingsscharnieren dezelfde zijn als de afstand tussen de gaten in de pot. Verder is het handig om te kijken of de schroefdraad lang genoeg is om makkelijk door de pot heen te kunnen steken.

In Engeland en Amerika zijn xxl wc-brillen heel erg populair. In Nederland loopt het nog niet zo’n vaart maar begint er ook langzaam aan te komen. De uitdaging met zware mensen is niet zozeer dat het materiaal het niet aan kan maar dat de maten die we nu als standaard beschouwen gewoon te klein zijn om comfortabel op te zitten. Als je goed zoekt zijn er altijd grotere maten te vinden. Zowel online als bij je lokale sanitair winkel. Kijk goed of de maten overeenkomen met de wc-pot die je hebt zodat je zeker weet dat alles past.

Een hangtoilet is een wc met het reservoir in de muur gemonteerd. De wc komt rechtstreeks uit de muur zetten waardoor de ruimte onder de wc vrij is om makkelijk schoon te maken. Het lijkt alsof de wc hangt, vandaar de naam. In principe is er niet zoiets als een specifieke bril voor dit type wc. Wat belangrijker is, is dat de vorm van de wc overeenkomt met de vorm van de wc-bril. Verder moet je ervoor zorgen dat de hartafstand geschikt is voor de wc-pot en de afmetingen kloppen. Kloppen die zaken dan ben je klaar om je nieuwe toiletbril te instaleren op je hangtoilet.

Absoluut! Vanwege het feit dat kinderen gewoon kleiner zijn dan volgroeide mensen is het niet gek dat ze niet passen op de brillen die volwassenen gebruiken. Om te voorkomen dat er kinderen door het gat zakken of van de bril afvallen bestaan er kleinere wc-brillen. Dit is een soort tussenmaat die je gelijktijdig met jouw normale bril kan hanteren. Heb je de kleine bril niet meer nodig klap je hem omhoog waardoor de normale toiletbril tevoorschijn komt. Dit soort wc-brillen worden onder andere familiebrillen of wc-bril verkleiners genoemd. Vaak hebben deze brillen ook felle kleuren en leuke opdrukken om kinderen te behagen.

Daar er aparte wc’s voor minder valide mensen bestaan, zo ook bestaan er de bijbehorende wc-brillen. Wc’s geschikt voor gehandicapte personen hebben vaak grotere afmetingen en steken verder uit de muur. Daar hoort natuurlijk een passende bril bij. Omdat deze wc’s een duidelijke klasse apart vormen is het verstandig om er niet van uit te gaan dat standaard maten goed zullen passen. Meet daarom zorgvuldig uw closet op zodat je gemakkelijk de juiste bril kan kiezen en niet van de koude kermis thuis komt. Vraag uw lokale sanitair expert naar dit soort brillen omdat het vaker maatwerk is.

Kinderen hebben andere eisen met betrekking tot wc’s en toiletbrillen. Door hun andere lichaamsbouw zijn volwassene wc’s vaak ongeschikt, die zijn namelijk te hoog en te breed. Een kind moet dan heel ongemakkelijk op het voorste puntje van de bril balanceren wanneer het zijn boodschap doet. Daarom kan je vaak leuk bedrukte kinderbrillen kopen die je op je normale bril kan aansluiten. Ze zijn vaak smaller en het gat heeft een kleinere diameter. Zo kunnen ook kleinere kinderen normaal zitten op zo’n familie wc-bril.

Als de wc-bril telkens naar beneden blijft vallen terwijl je hem netjes terug naar boven klapt kan dat een teken zijn van slijtage. Als het om een bril gaat met softclose technologie is dat al helemaal kwalijk en een duidelijk teken van schade. In dat laatste geval is het altijd handig om even te checken of er nog garantie op zit, wie weet zit er een gratis reparatie voor je in. Je zou ook kunnen kijken of het aandraaien van de scharnieren en dempers het probleem verhelpt. Is dit niet het geval dan is hij aan vervanging toe. Ten minste als het een probleem is waar je niet mee kan leven.

Ja over het algemeen gaat dat prima! De grootste tip die men kan krijgen is om ervoor te zorgen dat het niet zo ver komt. Door regelmatig schoon te maken met de juiste middelen en de wc normaal te gebruiken voorkom je veel ellende. Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat je het vergeet en de bril naar urine gaat ruiken, zeker als de wc op een plek staat waar hij veel gebruikt wordt. Gebruik dan de zachte kan van de spons of een doekje om met een sopje van schoonmaakazijn of groene zeep de hele bril en omliggende structuren grondig schoon te maken.

Geloof het of niet maar dit kan, afhankelijk van welk materiaal jouw bril gemaakt is natuurlijk. Is het een houten wc-bril, dan is het af te raden om hem schoon te maken in de vaatwasmachine. Kunststof kan er in de regel veel beter tegen. Een regulier wasprogramma op bijvoorbeeld zestig graden is vaak al genoeg. Wanneer jouw toiletbril een quick release systeem heeft wordt het helemaal makkelijk om hem snel in de vaatwasser te stoppen. Je hoeft de bril dan niet helemaal los te schroeven, iets wat vaak wel eventjes tijd kost.

Meeste mensen kiezen tussen deze twee materialen wanneer ze een nieuwe bril willen kopen. Beiden zorgen ervoor dat je lekker zit terwijl je naar het kleinste kamertje gaat. Een wc-bril van hout is in principe niet waterbestendig waardoor deze altijd gelakt zal zijn. Houd je niet van de gelakte uitstraling dan kan dat een reden zijn om te kiezen voor een kunststoffen bril met een matte afwerking. De verschillen zitten hem met name in het uiterlijk, de stijfheid en het gewicht. Kortweg hoe de bril oogt en voelt wanneer je hem gebruikt. De verschillen tussen die twee zijn lastig uit te drukken in woorden maar over het algemeen zal hout wat zwaarder zijn en daardoor wat substantiëler aanvoelen. Belangrijk is dat je zelf op onderzoek uitgaat om jouw eigen mening te vormen!

Op dezelfde manier dat er onwijs veel verschillende wc’s zijn, bestaan er ook heel veel toiletbrillen. Vaak wanneer men een toiletoplossing maakt voor hele kleine ruimtes wordt er gekozen voor verkorte hangende wc’s omdat die heel erg efficiënt met ruimte omgaan. Voor die gevallen heb je dus ook toiletbrillen die voldoen aan die ruimte-eisen. Belangrijk is dat je goed meet wat de benodigde afstand is voordat je iets koopt wat niet past. In de technische beschrijving van de bril zou moeten staan welke afmetingen de bril heeft.

Ja die bestaat er wel degelijk! In het proces van zindelijkheidstraining zijn er een aantal stadia. Meestal begint men op een potje. Een goed begin maar op een gegeven moment zal iemand toch echt over moeten gaan op de normale wc. Het probleem is dat deze vaak te groot zijn voor kleine kinderen om effectief gebruik van te maken. Daarom bestaan er familiebrillen die de normale bril combineren met een kleinere geschikt voor peuters. Wanneer de kleine op de wc moet klap je de kleinere bril naar beneden. Voor normaal gebruik wordt deze dan weer omhoog geklapt.

Een wiebelende toiletbril is vervelend. Het voelt goedkoop en kwetsbaar aan en in sommige gevallen zit de bril zo los dat je er af kan glijden als je niet goed oplet. Toch betekent het niet automatisch dat je hem per direct moet vervangen. Je kan zelf namelijk wat doen. Het kan zijn dat de moeren van het bevestigingsmechaniek door de tijd heen los zijn gaan zitten. Voel achter bij het bevestigingsmechaniekje of ze los zitten. Is dat het geval is het probleem opgelost door ze vaster te draaien. Is het dan niet opgelost? Dan betekent dat waarschijnlijk dat de schade niet zelf op te lossen valt. In dat geval moet de bril in zijn geheel worden vervangen.

Een gele wc-bril is voor velen heel erg vervelend en kan de bril waar jij tevreden mee bent bijna verpesten. Als je wc-bril geel is heeft dat doorgaans twee redenen. Ofwel is het een opstapeling van urinesteen en kalkaanslag of is het veroorzaakt door corrosieve schoonmaakmiddelen. De kalk en urinesteen kan je makkelijk aanpakken door schoonmaakazijn aan te brengen en eventjes in te laten trekken voordat je het schoon schrobt. Eventuele residuele verkleuring kan je met bleek proberen te bleken. De verkleuring door agressieve middelen is lastiger te behandelen in dergelijke gevallen ben je beter af door de bril te vervangen. In veel gevallen is correct gebruik en regelmatig schoonmaken genoeg om een gele wc-bril te voorkomen. In deze blog lees je hoe je een wc-bril schoonmaakt.

Het schoonmaken van je wc hoeft geen gigantisch debacle te zijn. Als jouw wc-bril een quick release systeem heeft maakt dat de hele situatie alleen maar makkelijker. Dat systeem zorgt er namelijk voor dat je de bril makkelijk kan scheiden van de pot zodat je overal beter bij kan. In principe kan je de wc-bril gewoon afnemen met jouw favoriete schoonmaakmiddel. Een sopje of een beetje dettolreiniger is al voldoende. De bril met een schone doek schrobben en vervolgens goed afdrogen. Wanneer je agressieve reinigers gebruikt voor de pot altijd de bril omhoog doen, ze kunnen de bril namelijk aantasten.

Dat is een uitstekende vraag. Welk materiaal je nodig hebt is een vrij persoonlijke afweging. Het is eentje die met name neerkomt op hoe het voor je voelt en welke uitstraling je wilt van je wc. Hoe je toilet er uitziet heeft namelijk impact op hoe jouw inrichting uit de verf komt. Daarnaast is het zo dat gelakt hout anders zal voelen dan composieten waar andere brillen uit gemaakt zijn. Tevens zullen ze er anders uit zien. Afhankelijk van die twee componenten, hoe voelt het en hoe past het in het decor moet je een keuze maken.

Als je eenmaal de juiste bril voor jouw woonsituatie uitgezocht hebt is het daadwerkelijke plaatsen soms een vervelende horde om te nemen. Het is in principe niet ingewikkeld maar je moet het wel secuur uitvoeren anders zit de bril niet lekker. Het eerste wat je doet is de afstand van de pinnen afstemmen op de gaten in de pot. Even losdraaien en weer vastdraaien zodat ze op de gewenste afstand staan is genoeg. Dan kan je de pinnen makkelijk in de gaten laten glijden. Zodra dat gebeurd is draai je met de bijgeleverde moeren de pinnen vast tegen het closet aan. Nu weet je dus hoe je een wc-bril vervangt.

Om een wc-bril te vervangen moet je eerst een geschikte vervanger gevonden hebben. Komt de vorm van de pot en de bril overeen en zijn de bevestigingsafstanden compatibel? Mooi, dan kan het echte werk beginnen. Verwijder eerst de oude bril door de moeren onderaan los te draaien en de bril uit zijn houders te tillen. Je kan de moeren makkelijk bewaren door ze weer vast te draaien aan de bril. Vervolgens moet je de nieuwe wc-bril stellen zodat de pinnen daadwerkelijk in de gaten passen. Eenmaal dat gedaan is het slechts een kwestie van plaatsen en vast draaien met de juiste moertjes.

Het demonteren van een wc-bril is nog simpeler dan het bevestigen. Dit omdat je nu niks meer hoeft te stellen of aan te passen. Dat scheelt gelukkig veel. Stap één is om de bevestigingen achter en onder de rand los te draaien. Bewaar deze moertjes goed, ze kunnen eventueel later van pas komen. Til de bril uit de gaten en leg hem naast je neer. Nu heb je de wc bril gedemonteerd. Is jouw bril voorzien van een quick release systeem dan is het slechts een kwestie van omhoog kantelen en naar je toe trekken en de bril komt gemakkelijk los.

Als je eenmaal de juiste bril gevonden hebt die goed past op je wc-pot is het tijd om hem daadwerkelijk te monteren. Het plaatsen van een bril is in principe niet erg lastig. Voordat je kan beginnen is het handig om de oude te verwijderen. Haal de nieuwe uit de verpakking en lees de instructies grondig door. Vaak zal je eerst de haken moeten stellen zodat ze op de pot passen. Met een simpele imbussleutel kan je dit doen. Vervolgens stop je de haken door de gaten en draai je ze met het bijgeleverde bevestigingssysteem vast.

In principe is een wc-bril gemaakt van stevig materiaal dat niet snel breekt. Bij normaal gebruik zal hij dus niet snel vervangen hoeven worden. Bij het verkeerd onderhouden en misbruik zal vervangen aanzienlijk sneller nodig zijn. Hoe lang hij meegaat is ook afhankelijk van de kwaliteit van de bril. Betere merken zullen vaak langer mee gaan. Hoelang een bedrijf bereid is garantie te bieden is een goede indicator, hoe langer hoe beter hij het uit zal houden. Een bril met 10 jaar garantie heeft een goede kans, bij netjes gebruiken om de 15 jaar te halen. Voor een bril met 2 jaar is dat waarschijnlijk anders. Wil je een wc-bril vervangen? Klik dan op de link.

Het meten van je wc-bril is gelukkig een relatief simpel gebeuren. Het enige wat je nodig hebt is jouw huidige of gewenste wc-bril en een meetlint of rolmaat. Voordat je de potentieel nieuwe wc-bril gaat meten is het handig om te kijken of de vorm overeen komt met jouw wc-pot. Is dit niet het geval, dan heeft het namelijk geen zin om de bril te meten want hij zal toch niet passen. Vervolgens meet je de afstand tussen de scharnieren zodat je weet of hij past in de gaten op de pot. Om af te sluiten met het meten van de lengte en breedte van de pot.

De hartafstand van een wc-bril en een wc-pot is de afstand tussen het centrum, het hart, van beide gaten. Deze afstand wordt gebruikt om de breedte tussen de bevestigingshaken weer te geven. Veel brillen zijn verstelbaar in deze breedte, wc-potten vaak niet. Deze afstand is nuttig om te weten omdat je op deze manier kan zien of jouw wc-pot compatibel is met een bepaalde bril. Voordat je gaat shoppen voor een nieuwe bril is het daarom ook slim om deze afstand te meten.

De makkelijkste manier om hier achter te komen is om met je oude wc-bril naar de winkel toe te gaan. Op die manier bestaat er geen mogelijkheid dat je de verkeerde maat bestelt. De winkelmedewerkers weten namelijk precies wat je zoekt dan. Heb je die luxe niet of wil simpelweg graag online bestellen dan is het belangrijk dat je er achter komt op welke afstand de gaten in de wc-pot zitten. Als je die afstand weet kan je makkelijk checken of je wc-bril te verstellen valt voor die afstand. Dit hoort altijd weergegeven te staan bij de product informatie.

Voor het bestellen van een toilet heb je grofweg twee keuzes. Je kan naar je lokale sanitair winkel toegaan en daar rondkijken of je kan de vele webshops op het internet afstruinen. Een goede wc-bril is er eentje die past bij wat jij er van wilt en die past op jouw wc-pot. Je hebt een aantal gangbare vormen namelijk: standaard, eivormig, d-vormig en vierkantig. Het is belangrijk dat de vorm van de bril overeenkomt met de vorm van wc-pot. Daarnaast moet je voor jezelf nagaan of je softclose of quick release of allebei wilt aangezien dit de keuzes beperkt. Als je weet welke functionaliteit je wil is het slechts een kwestie van de mooiste uitzoeken.

Welk materiaal geschikt is voor jou hangt helemaal af van wat jij zelf prettig vindt. Over het algemeen heb je de keuze uit een metalen wc-bril, houten wc-bril of kunststoffen wc-bril. Metaal is in de regel niet zo populair omdat dat heel snel koud aanvoelt wat niet bepaald als prettig wordt ervaren. Hout en kunststof zijn in gebruik praktisch hetzelfde alleen zal het uiterlijk en het gevoel wanneer je de bril hanteert verschillen. Waar het wel invloed op kan hebben is het type schoonmaakmiddel dat gebruikt wordt. Hout kan niet tegen alle soorten middelen. Lees daarom goed de verpakking van je schoonmaakmiddel naar keuze.

Tegenwoordig kan je op heel veel plekken een wc-bril verkleiner kopen. Dit maakt wel dat er vrij veel variatie kan bestaan tussen al deze verkleiners. Ten eerste moet de beoogde verkleiner goed passen op de reeds bestaande bril of rand van de pot. Anders zakt hij er simpelweg doorheen en kan het zijn functie niet goed uitvoeren. Als je wil dat de verkleiner niet kan verschuiven is het handig om er eentje te kopen die vast zit aan de bril voor volwassenen. Ten tweede is het vaak iets waar kleine kinderen gebruik van maken. Zij vinden vrolijke kleuren en prints belangrijk, zodoende kan je toiletverkleiners in allerlei uitvoeringen verkrijgen. Een kind die zijn wc-bril leuk er uit vindt zien zal waarschijnlijk sneller zindelijk worden.

Als je eenmaal een bril hebt gevonden die past bij de vorm van jouw toilet en die je eigen smaak behaagt, is het handig om na te gaan of deze überhaupt past. Alhoewel de meeste wc’s in Nederland standaard maten hanteren kan het maar net zo zijn dat jij de uitzondering bent. Daarom is het belangrijk om te meten wat de afstand is tussen de gaten in de pot. Dit stelt je in staat om bij de specificaties te controleren dat de gewenste wc-bril daadwerkelijk past. Het meten doe je simpelweg door vanuit het centrum van het eerste gat in een rechte lijn te meten naar het centrum van het andere gat.

Wanneer je een quick release wc-bril neemt kies je voor een toiletbril die gemakkelijk te verwijderen valt. Quick release staat immers voor ‘snel loslaten’. Door middel van een simpel klikmechanisme valt de bril met eventuele brilverkleiner te verwijderen waardoor de ruimte tussen de twee bevestigingsbeugels vrij komt. Dit is handig omdat in conventionele systemen het moeilijk is om onder de wc-bril schoon te maken. Dit systeem maakt het dus mogelijk om jouw wc beter te reinigen. Dit zal minder geurtjes produceren wat fijner is voor de gebruiker. Daarnaast maakt het eventueel later vervangen van een wc-bril erg makkelijk.

De vraag; ‘wat is een goede wc-bril?’ is een enorm subjectieve kwestie. Omdat de term ‘goed’ een subjectieve maatstaf is. Wat goed is voor de een kan slecht zijn voor de ander. Desalniettemin kan je wel een aantal criteria aangeven waaraan een geschikte bril moet voldoen. Een bril die door velen geaccepteerd zal worden is er eentje die lekker zit en dus het juiste gebruiksgemak levert, lang mee gaat, voldoet aan de esthetische eisen van de gebruiker en makkelijk is te onderhouden. Afhankelijk van welke eisen je stelt aan jouw toiletbril zal een gegeven optie voldoen of niet.

Door het ingebouwde systeem in de softclose wc-bril, valt de wc-bril geleidelijk naar beneden. Op deze manier hoor je geen harde knal wanneer hij dichtvalt. Een softclose toiletbril is ook nog eens eenvoudig schoon te maken en hij gaat bij normaal gebruik zeker jarenlang mee. Op een softclose wc-bril zit je comfortabel tijdens je toiletbezoek.

Een toiletbril met softclose technologie is een wc-bril die geen geluid maakt op het moment dat je hem loslaat. Zijn functie is makkelijk te achterhalen aan de hand van de naam, softclose betekent immers in het Engels zachtsluiten. Normale toiletbrillen zouden dan hard naar beneden vallen. Echter wc-brillen met deze technologie keren rustig en zonder lawaai te maken terug naar de gesloten positie. Op deze manier heb je er minder omkijken naar en maak je jouw toilet een stuk gebruiksvriendelijker. Deze technologie grijpt in op de scharnieren waarmee de toilet bevestigd is aan de pot en verandert het uiterlijk niet.

Een wc-bril zoals wij die nu kennen is dikwijls een houten, kunststoffen of keramieken rond dan wel ovaal zitvlak. Dit vlak is doormiddel van scharnieren bevestigd aan de wc-pot waardoor het geheel naar boven of benden bewogen kan worden. Het doel van een toiletbril is het zitcomfort van de gebruiker te verhogen. De smalle keramieken rand van de pot is vaak te dun om lekker op te zitten en daarnaast zit het vaak niet stabiel genoeg. De wc-bril kan aan de voorkant doorbroken zijn om accidenteel nadruppelen op de rand van de bril door een staande plasser te voorkomen.

Bij het aanschaffen van de juiste wc-bril spelen er een aantal zaken een grote rol. De eerste en voornaamste factor is persoonlijke smaak. Vind jij dat het er mooi uitziet en past het goed in het interieur dat je hebt? Daarnaast is het belangrijk om jouw individuele geval goed te beoordelen. Dit heeft namelijk invloed op welke eventuele extra functionaliteit je zoekt. Denk aan de mogelijkheid tot zitvlakverwarming, eventuele douchefunctie, heb je een toiletbril verkleiner nodig?, welke kleur, wil jij een softclose systeem? De optelsom van al deze vragen levert je de bril die je nodig hebt op.

Een wc-bril kan je op veel verschillende plekken kopen. De meeste kluswinkels hebben een sectie toegewijd aan sanitair, denk hier aan winkels zoals de gamma of praxis. Voor echt gespecialiseerd advies kan je beter terecht bij een sanitair expert. Je hebt winkels die puur en alleen wc’s verkopen maar ook badkamerwinkels die bijvoorbeeld een sectie hebben voor toiletten. Online kunt u makkelijk veel wc-brillen vergelijken. Tegenwoordig kunt u zelfs bij grote online verkopers zoals bol.com wc-artikelen krijgen. Online mis je jammer genoeg wel de kans om een wc-bril uit te proberen en in het echt te zien.

Load More