FAQs

Frequently Asked Questions

Ja die bestaat er wel degelijk! In het proces van zindelijkheidstraining zijn er een aantal stadia. Meestal begint men op een potje. Een goed begin maar op een gegeven moment zal iemand toch echt over moeten gaan op de normale wc. Het probleem is dat deze vaak te groot zijn voor kleine kinderen om effectief gebruik van te maken. Daarom bestaan er familiebrillen die de normale bril combineren met een kleinere geschikt voor peuters. Wanneer de kleine op de wc moet klap je de kleinere bril naar beneden. Voor normaal gebruik wordt deze dan weer omhoog geklapt.

Als de wc-bril telkens naar beneden blijft vallen terwijl je hem netjes terug naar boven klapt kan dat een teken zijn van slijtage. Als het om een bril gaat met softclose technologie is dat al helemaal kwalijk en een duidelijk teken van schade. In dat laatste geval is het altijd handig om even te checken of er nog garantie op zit, wie weet zit er een gratis reparatie voor je in. Je zou ook kunnen kijken of het aandraaien van de scharnieren en dempers het probleem verhelpt. Is dit niet het geval dan is hij aan vervanging toe. Ten minste als het een probleem is waar je niet mee kan leven.

Gelukkig is de wc-bril niet per se het meest onhygiënische onderdeel van uw toilet. Vaak zijn de pot zelf maar ook kleine dingetjes zoals de deurklink, kraan en doorspoelknop vele malen smeriger. Toch is het handig om de bril alsnog regelmatig schoon te maken. Je kan een sopje gebruiken van groene zeep en water om de bril af te nemen. En daarna goed drogen met een schoon doekje zorgt voor een goed reinigend effect. Vermijd schurende en agressieve schoonmaakmiddelen, die veroorzaken namelijk een averechts effect. Draag voor optimale hygiëne ook schoonmaakhandschoenen en zorg ervoor dat je het water niet nogmaals gebruikt voor andere objecten.

Het schoonmaken van je wc hoeft geen gigantisch debacle te zijn. Als jouw wc-bril een quick release systeem heeft maakt dat de hele situatie alleen maar makkelijker. Dat systeem zorgt er namelijk voor dat je de bril makkelijk kan scheiden van de pot zodat je overal beter bij kan. In principe kan je de wc-bril gewoon afnemen met jouw favoriete schoonmaakmiddel. Een sopje of een beetje dettolreiniger is al voldoende. De bril met een schone doek schrobben en vervolgens goed afdrogen. Wanneer je agressieve reinigers gebruikt voor de pot altijd de bril omhoog doen, ze kunnen de bril namelijk aantasten.

Voor het correct schoonmaken van jouw wc-bril, heb je gelukkig geen onwijs ingewikkelde spullen nodig. Een schoon sopje van bijvoorbeeld groene zeep of allesreiniger is genoeg. Er zijn ook mensen die een babydoekje gebruiken. Verder zijn schoonmaakhandschoenen aangeraden. Als je die zaken eenmaal hebt is het simpelweg een kwestie van afnemen en goed drogen. Zaken waar je op moet letten zijn dat je geen corrosieve schoonmaakmiddelen of schurende middelen gebruikt. Deze zorgen voor beschadigingen tijdens het schoonmaken waardoor het in het vervolg moeilijker schoonmaken is.

Het meten van je wc-bril is gelukkig een relatief simpel gebeuren. Het enige wat je nodig hebt is jouw huidige of gewenste wc-bril en een meetlint of rolmaat. Voordat je de potentieel nieuwe wc-bril gaat meten is het handig om te kijken of de vorm overeen komt met jouw wc-pot. Is dit niet het geval, dan heeft het namelijk geen zin om de bril te meten want hij zal toch niet passen. Vervolgens meet je de afstand tussen de scharnieren zodat je weet of hij past in de gaten op de pot. Om af te sluiten met het meten van de lengte en breedte van de pot.

Voor het bestellen van een toilet heb je grofweg twee keuzes. Je kan naar je lokale sanitair winkel toegaan en daar rondkijken of je kan de vele webshops op het internet afstruinen. Een goede wc-bril is er eentje die past bij wat jij er van wilt en die past op jouw wc-pot. Je hebt een aantal gangbare vormen namelijk: standaard, eivormig, d-vormig en vierkantig. Het is belangrijk dat de vorm van de bril overeenkomt met de vorm van wc-pot. Daarnaast moet je voor jezelf nagaan of je softclose of quick release of allebei wilt aangezien dit de keuzes beperkt. Als je weet welke functionaliteit je wil is het slechts een kwestie van de mooiste uitzoeken.

De wc-bril kan je op elke manier poetsen die jij prettig vindt. Het belangrijkste is echter dat je geen schuurspons, staalborstel of schuurmiddel gebruikt wanneer je dit doet. Dit bekrast het oppervlak en maakt het alleen maar moeilijker om in het vervolg schoon te maken. Een babydoekje, het zachte oppervlak van een spons of een schoon cellulose doekje is afdoende. Het liefst gebruik je een niet te agressief natuurlijk schoonmaakmiddel zoals bijvoorbeeld groene zeep maar iets anders werkt ook prima. Vervolgens is het gewoon een kwestie van schoonmaakhandschoenen aan en de handen uit de mouwen steken!

Stap één is het maken van een schoonmaaksopje van jouw favoriete schoonmaakmiddel. Vaak wordt iets met een frisse geur en of antibacteriële werking gekozen. Schoonmaakhandschoenen zijn ook handig om aan te trekken vanwege hygiënische redenen. Belangrijk is dat je de bril niet schoonmaakt met schuurmiddelen zoals cif of bijvoorbeeld een schuurspons. Wanneer je dat doet bekras je het oppervlak waardoor bacteriën en smerigheid er alleen maar beter in kunnen trekken. Vervolgens rest alleen nog het daadwerkelijk afnemen en schoonboenen om daarna met een schone doek af te drogen.

Om een wc-bril te vervangen moet je eerst een geschikte vervanger gevonden hebben. Komt de vorm van de pot en de bril overeen en zijn de bevestigingsafstanden compatibel? Mooi, dan kan het echte werk beginnen. Verwijder eerst de oude bril door de moeren onderaan los te draaien en de bril uit zijn houders te tillen. Je kan de moeren makkelijk bewaren door ze weer vast te draaien aan de bril. Vervolgens moet je de nieuwe wc-bril stellen zodat de pinnen daadwerkelijk in de gaten passen. Eenmaal dat gedaan is het slechts een kwestie van plaatsen en vast draaien met de juiste moertjes.