Toilet kopen block

Voor iets waarvan het centrale concept eigenlijk onveranderd is gebleven door de jaren heen, heb je tegenwoordig heel veel keuze wanneer je een nieuwe toilet gaat kopen. Alleen al in vorm, materiaal en kleuren bestaat veel variatie. Laat staan de technische specificaties van de wc zelf. Ook speelt uw huidige situatie en inrichting een grote rol. Hieronder vindt je een kort overzicht van een aantal belangrijke zaken waar je aan kunt denken wanneer je begint met een toilet kopen.

Het ontwerp

Het eerste wat iedereen ziet is natuurlijk hoe de wc is vormgegeven. Een eerste indruk is zeer belangrijk en een toilet kopen dat je niet mooi vindt zal hoogst waarschijnlijk niet gebeuren. Een evidente kwestie maar goed om over na te denken. Er is namelijk extreem veel keuze.

Los van de vormgeving, het puur esthetische aspect, helpt het erg bij jouw keuze als je antwoord krijgt op de vraag wat voor een model je zoekt, praktische overwegingen zijn hierbij erg belangrijk.

Je hebt namelijk hangende toiletten, deze raken de grond niet en zijn bevestigd aan de wand van uw toilet. Daarnaast zijn er staande wc’s, die zijn verbonden met de grond. De afvoer van uw ontlasting gaat dus ook via deze respectievelijke routes. Hoe het staat met de riolering in de ruimte bepaalt dus voor een deel welke designs je uit kan kiezen. Wie weet wil je graag een bidet naast de wc of indien je de ruimte ervoor hebt een urinoir? Dit soort vragen helpen in het vergemakkelijken van je keuze.

toilet kopen
Hier zie je een hangend toilet met bedieningsplaat. Wil jij ook zo’n type toilet kopen?

Hangend of staand toilet kopen?

Een hangend toilet is in de regel simpeler om schoon te maken omdat de ruimte onder en achter de wc makkelijk te bereiken is. Tevens is dit model praktischer in kleinere ruimtes. Dit is zo omdat bij hangende wc’s het reservoir in de muur is gebouwd. Als je niet veel ruimte hebt in jouw badkamer is dat een belangrijke overweging om indachtig te houden. In deze gevallen kan je vaak ook nog kiezen om een compacte toilet te kopen.

Staande wc’s zijn iets wat je voornamelijk in oudere inrichtingen ziet. Toch zijn ze niet zonder voordelen. Op het moment dat niks in de muur is ingebouwd valt het makkelijker te bereiken voor onderhoud. En het mixen van onderdelen gaat veel simpeler. Bij hangtoiletten past een reservoir van een merk alleen bij een bedieningsplaat van hetzelfde merk. Een bedieningsplaat is bij een staande dan ook niet nodig. Dikwijls is het een drukknop op het reservoir maar kan zo simpel zijn als een touwtje dat aan de spoelbak hangt.

Bedieningsplaat

De bedieningsplaat is de interface waarop je drukt wanneer je wil dat de wc doorspoelt. Hierin bestaan ook praktische verschillen, naast de gebruikelijke variatie in ontwerp, kleur en grootte. Kijk ten eerste altijd goed of de plaat die je wil past bij het reservoir dat je hebt.

Er bestaan milieuvriendelijke platen waarbij u kunt kiezen tussen een grote of kleine spoeling. Daarnaast is er wel of niet een knop waarmee u handmatig de stroom kan onderbreken. Op deze manier wordt waterverspilling tegengegaan, wat ook bespaart in de waterkosten.

Om de hygiëne te verbeteren bestaan er ook bedieningsplaten die gevoelig zijn voor beweging. Locaties met veel bezoekers hebben hier baat bij maar ook het individu. Doordat je de knop niet hoeft aan te raken heb je minder kans dat je handen vies worden. Met deze platen mis je wel de optie om te kiezen tussen een kleine of grote spoeling.

Dieptespoeling of toch liever vlakspoeling?

Kort gezegd valt de boodschap bij de eerste direct naar beneden het water in om vervolgens weggespoeld te worden. Bij de laatste optie blijven het eerst tijdelijk liggen op een plateau. Allebei hebben ze verschillende voordelen.

Een vlakspoeling zal de kans op spetters aanzienlijk verminderen wat op zijn beurt hygiënischer is. Echter wordt deze snel vies en zal daarom vaker schoongemaakt moeten worden. Een diepte spoeling heeft als voordeel dat geurtjes minder de kans hebben om te aarden en dat het makkelijker is om schoon te houden.

Wel of geen spoelrand?

De spoelrand is een broeiplek voor bacteriën en vaak erg lastig om schoon te krijgen, zeker wanneer er op een gegeven moment sprake is van kalkaanslag. Wanneer je een spoelrandloze wc koopt valt deze bron weg en is de pot makkelijker schoon te houden. Deze technologie heeft veel voordelen maar is nog betrekkelijk nieuw waardoor er op het moment een hoger prijskaartje aan hangt dan het standaard model.

Verdere technologische snufjes

Om de keuze nog verder te compliceren zijn er veel extra opties op de markt. Een spoelblok achter de bedieningsplaat, zelf-schoonmakende wc-brillen, brilverwarming, wc-douche combinatie, Sofclose en nog veel meer. Allemaal onwijs handige extra’s maar ze komen bijna altijd met een hoger prijskaartje. Vraag jezelf daarom goed af wat jouw budget is en hoeveel functionaliteit je nodig hebt.

Hopelijk heeft het korte overzicht geholpen met het scheppen van duidelijkheid om een toilet te kopen. De hoeveelheid keuze kan in eerste instantie heel indrukwekkend over komen maar het is eigenlijk heel erg handig. Het betekent namelijk dat jouw perfecte wc er sowieso is.